OXHOLMS

7 anbefalinger til dig, hvis du ønsker mere tid

marts 6, 2016

 

Iflg. en amerikansk sociolog, som har studeret tidsforbrug, er det en myte, at vi har travlt – vi føler os bare travle.

Eric Barker, amerikansk ledelsesskribent skriver på sin blog “Barking Up The Wrong Tree”, at en af forklaringerne på, at vi føler os så travle – selvom vi ikke er det – er, at vores tid er blevet fragmenteret. Vi skifter konstant mellem opgaver, tjekker e-mails, taler i telefon, læser nyheder osv., hvilket er mere mentalt udmattende end at gøre én ting ad gangen.

Selvom denne form for multitasking kan give os en følelse af at få mere fra hånden, så gør det os faktisk væsentligt mindre effektive. Multitasking gør os også dummere – dummere end hvis vi var berusede!!

Dur tiderfor er multitasking dumt:

  • Den konstante penduleren mellem opgaver betyder spild af tid
  • Multitasking er komplekst og sætter hjernen på overarbejde. Det betyder, at folk, der multitasker som foretrukken arbejdsmetode, er mere udsatte for stress end folk, der tager en opgave ad gangen.
  • Massiv multitasking betyder, at man holder mange opgaver uafsluttede i længere tid. Det handler om, at lukke én for én stille og roligt.

 

Erik Barker har samlet syv anbefalinger til, hvordan du får en følelse af at have mere tid og mindre travlt:

  1. Tøm hovedet

Lav en to-do-liste på papir i stedet for at have den i hovedet. Dit første skridt til at bekæmpe følelsen af at have alt for travlt, er derfor at skrive alt det, du skal ned på papir.

  1. Prioritér

Vælg, hvad der er vigtigst at gøre her og nu og prioritér dine opgaver på en liste.

Se mere på indlægget “Sådan laver du en god to-do liste”.

  1. Automatisér tingene

Beslutninger udmatter dig – imens rutiner kræver mindre energi. Ved at opbygge rutiner og gode vaner undgår du at skulle træffe beslutninger hele tiden.

  1. Arbejd som en atlet

Vi kan ikke knokle i døgndrift. Vi er bygget til sprint, hvile, sprint – lige som atleter. Din søvn er i cyklus og din hjerne arbejder også i cyklus. Indbyg derfor pauser i din arbejdsdag for at kunne yde dit bedste. Få sovet om natten og giv dig mulighed for at lade op med små pauser i løbet af arbejdsdagen.

Søvn er lige så vigtig som kost og motion. Men vi sover 25% mindre nu end for 100 år siden. Voksne skal, hvis de ikke er genetisk bestemt for andet, sove 6-8 timer i døgnet.

  1. Skift til singletasking

Glem multitasking og fokusér på den ting, der er vigtigst – også kaldet singletasking. Singletasking består af små uforstyrrede tidsrum, hvor du fordyber dig i opgaver. Ingen forstyrrelser, ingen e-mails eller telefonopkald.

  1. Bo i OHIO

Ikke den amerikanske stat Ohio. Det er forkortelsen for “Only Handle It Once”. Det handler om at træffe en beslutning og handle med det samme. Når du f.eks. får en e-mail, så skal du træffe en beslutning om, hvad der skal ske med den første gang, du læser den: Skal du svare på den, slette den eller sætte en deadline for, hvornår du senest skal besvare den? Det er tidsspilde at se og forholde sig til ting igen og igen.

  1. Sæt et mål for din fritid

De fleste forbinder fritid med en tom kalender og ikke at skulle nå noget. Men det kan iflg. Eric Barker være farligt. Forskning viser, at vi er gladere, når vi når ting, som vi gerne vil. Som f.eks. at spille tennis med en ven versus at zappe tv-kanaler. Når du har en sjov ting, du gerne vil nå, kan du bedre slappe af.

 

We all only have 1.440 minutes a day. Accept you can’t do it all, focus on what’s important and do that well. (Eric Barker)

 

Skriv din kommentar her

* Skal udfyldes, e-mail offentliggøres ikke